Irakilainen kenraali, liikemiehet ja Suomen diplomaattien päänsärkY

BLOGI 18.2.2019

HUSSEIN AL-TAEE

Ulkosuhteiden luominen on hienovireinen taitolaji. Liikemiesten ja yritteliäiden kansanedustajien huseeraaminen ulkosuhteissa saattaakin muistuttaa norsua posliinikaupassa.


Luin hämmästyneenä tällä viikolla HS:n artikkelia, jossa kuvailtiin miten kansanedustaja Harry Harkimo oli esitellyt diktaattori Saddam Husseinin entisen kenraalin Suomen poliittiselle johdolle, mukaan lukien ulkoministeri Timo Soinille, sisäministeri Kai Mykkäselle sekä entiselle sisäministerille ja nykyiselle eduskunnan puhemiehelle Paula Risikolle. Harkimon tarkoituksena oli hänen sanojensa mukaan löytää keinoja vauhdittaa meneillään olevia palautussopimusneuvotteluja Irakin kanssa.


Harry Harkimo ei ilmeisesti tiennyt, että irakilainen kenraali Saad al-Obaidi ja hänen liikemiesystävänsä Peter Fryckman olivat järjestelleet pakkopalautusdiilin vauhdittamiseksi sadan miljoonan euron kauppaa turvallisuustarvikkeita myyvältä ruotsalaiselta yritykseltä. Onneksi varsinkin Suomen ulkoministeriön virkamiehillä näyttää olleen tolkku mukana, eivätkä viritelmät johtaneet mihinkään. Sisäministeri Risikolta puolestaan ei liiennyt lainkaan aikaa asialle.


Suomen vahvin ulkopoliittinen neuvotteluvaltti ovat arvot, joille yhteiskuntamme on rakentunut. Suomi ylläpitää diplomatiaansa maailmalla rakentamalla johdonmukaisesti suhteita virallisiin ja luotettaviksi todettuihin toimijoihin. Teemme sitä edistäen ihmisoikeuksia, naisten oikeuksia, sääntömääräistä sopimista ja demokratiaa. 


Me emme ole maana sortuneet hämärädiileihin, koska se ei ole meille soveliasta ja voi käydä kalliiksi. 

On muistettava, että jos Suomi ryhtyy tai osoittaa jotain aikomusta neuvotteluihin ohi virallisten kanavien, saatamme altistaa viralliset yhteydet ja toimintatavat vaakalaudalle. Sellaisessa tilanteessa olisimme helposti toimintamme panttivankeja, sillä hämäräbisneksessä panokset kovenevat nopeasti ja arvot kärsivät inflaatiota.


Harkimon ja kumppaneiden tapauksesta minulle tulee mieleen amerikkalaisen Sallyport Global Services yhtiön tapaus. Siinä yksityinen turva-alan yritys pääsi mitä ilmeisemmin lahjonnalla ja korruptiolla varustajaksi yhteen Irakin merkittävimmistä sotilastukikohdista. Myöhemmin Sallyport ja sen kumppanit saivat hoitaakseen toisenkin sotilastukikohdan. Näiden sotilastukikohtien korruptoituneisuus vaikutti amerikkalaisten lähteiden mukaan lopulta myös Isiksen levittäytymiseen Irakissa, sillä tukikohdissa ei ollut kunnon valmiuksia käydä asianmukaiseen vastarintaan terrorijärjestöä vastaan.


Sekä Irakin että Suomen eduksi näyttää onneksi selvältä, että Fryckmanin ja kenraalin esittelemää diiliä ei koskaan harkittu vakavasti Suomen ministeriöissä. Suomalainen yleisö luultavasti lukee  kertomusta irakilaiskenraalin ja talousrikoksista tuomitun liikemiehen suunnitelmasta jonkinlaisena absurdina veijaritarinana.


Asia on kuitenkin ehtinyt aiheuttaa Irakissa melkoisen haloon. Hesarin uutinen levisi tällä viikolla arabiankielisillä uutissivustoilla, ja sen jälkeen Irakin parlamentissa, mediassa sekä valtionjohdossa on haluttu tutkia ja ymmärtää, kuka tai mitkä tahot ovat panneet tällaisen diilin alulle. Suomalaisten yhteydenpito kenraalin ja Fryckmanin kanssa on voinut vaikeuttaa jo entisestään hankalia neuvotteluja Irakin kanssa. Ainakin se on aiheuttanut päänvaivaa ja selitettävää suomalaisille diplomaateille.


Voi myös miettiä, mitä olisi käynyt, jos tällainen yhteydenpito olisi johtanut johonkin pidemmälle meneviin keskusteluihin ohi virallisten tahojen. Sellaisen paljastuessa meille ei välttämättä olisi jälkeenpäin riittänyt kansanedustajan selitys siitä, että hän ei tiennyt, mitä kenraali oli tekemässä. Kansanedustajuuden tuoma arvovalta on tehokas työkalu, jota on aina käytettävä harkiten.


Jos menetämme muiden uskon siihen, että Suomen toiminta perustuu sen julkilausuttuihin arvoihin, teemme hallaa itsellemme. Siinä käsikähmässä isot voittavat pienet, ja päädymme tilanteeseen, jossa emme saa reaalimaailmassa intressejämme läpi, emmekä myöskään voi edistää meille tärkeitä arvoja rajojemme ulkopuolella.


Hyvää myöhäistä ystävänpäivää kollegoille ulkoministeriössä. Kiitos, ja pahoitteluni siitä, että joudutte todennäköisesti nyt sammuttamaan paloja kentällä tämän vuoksi. 

Hussein al-Taee
@rauhantaee Twitter
Rauhantaee Facebook
@rauhantaee Instagram
Hussein al-Taee on ehdolla vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SDP:n ehdokkaana