Hyvää talvisodan päättymisen muistopäivää

BLOGI 13.3.2019

HUSSEIN AL-TAEE

Hyvää talvisodan päättymisen muistopäivää. Kirjoitan tätä Irakista, missä sotien jälkeinen jälleenrakennus on vasta edessä. Kysymykset rauhan pysyvyydestä ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisesta mahdollisuudesta päästä osallisiksi yhteiskunnan rakentamiseen ovat täällä vielä auki. 


Tänä päivänä ajatukseni ovat paitsi talvisodassa taistelleissa suomalaisissa, myös kaikissa muissa ihmisissä, joiden elämään sota jätti jäljen, sotaleskeissä, sotalapsissa, ja sotaorvoissa, joista monen kohdalla isän ja äidin kaipuu jatkui läpi elämän. 


Saavuin lapsena Suomeen pakolaisleiriltä, konfliktien ja dikatuurin keskeltä. Suomi tarjosi minulle rauhan ja turvan, ja rakkaudestani Suomeen tekee erityisen luja se, että tiedän, mitä niiden puuttuminen merkitsee. Tunnen suurta kiitollisuutta ja arvostusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka sotien jälkeen rakensivat köyhästä maasta vakaan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan, josta myös minä olen saanut nauttia. Sen perinteen vaaliminen on tämän päivän päättäjien tärkeä tehtävä. 


Työssäni maailman konfliktialueilla olen yhä uudestaan saanut kokea, miten ihmiset hiljenevät kuuntelemaan Suomen tarinaa. Tarina pienestä ja köyhästä maasta, joka nousi sotien jälkeen yhdeksi maailman vakaimmista, vauraimmista ja tasa-arvoisimmista, rohkaisee ihmisiä kaikkialla, missä konfliktien jälkeen etsitään tietä rauhaan. 


Suomen tarinan kertominen on myös tapa rohkaista konfliktin jälkeen valtaa itselleen keskittäviä päättäjiä ajattelemaan toisin, näkemään, miten suurimpana historiaan voi jäädä päättäjä, joka ottaa kaikki osapuolet yhteiskunnan rakentamiseen mukaan. 


Tässä on kuva minusta armeijassa. Aika Suomen armeijassa oli minulle konkreettinen tapa osoittaa kiitollisuutta heille, joiden uhraukset ja työ itsenäisyyden ja jälleenrakennuksen puolesta toivat turvan myös minulle. Heitä muistamme kiitollisina ja arvostuksella myös täällä tänään.

Turvataan Suomi tuleville sukupolville yhdessä. Hyvää talvisodan päättymisen muistopäivää.


Hussein al-Taee
@rauhantaee Twitter
Rauhantaee Facebook
@rauhantaee Instagram
Hussein al-Taee on ehdolla vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SDP:n ehdokkaana