Havaintoja koronamaailmasta

BLOGI 6.4.2020

HUSSEIN AL-TAEE

Muutamia koronaan liittyviä lieveilmiöitä, joita olen viime päivinä rekisteröinyt Suomessa ja maailmalla. 


1. Yhä useampi valtio, kuten esimerkiksi Unkari ja Kiina, pyrkivät käyttämään koronapandemiaa keppihevosena kontrolloidakseen kansalaisia entisestään tai rajoittaakseen vapauksia. Unkarissa toimittajat pelkäävät kirjoittaa kriittisiä juttuja hallituksen toimista ja Kiinassa puhelinsovellukset seuraavat ihmisten liikkeitä "Korona-suojautumisen" nimissä.


2. Lähi-idässä, epäkunnian nimissä, kuumetta potevia naisia ja tyttöjä suljetaan pakkokaranteeniin. Kun terveydenhuollon viranomaiset saavat vihjeen, että jonkun kotona on (mahdollinen) koronatartunta, viranomaisille valehdellaan tai heitä jopa uhkaillaan. Irakissa syyttäjä on esittänyt miehen vangittavaksi vaimonsa hengen ja terveyden vaarantamisesta. Tuomio tällaisesta on Irakissa kolmesta viiteen vuotta. 


Monille naisille koti on pelottava paikka, ja nyt, myös Suomessa väkivaltainen ja ahdistava mies on koko ajan silmillä. Ilmoitukset viranomaisille perheväkivallasta ovat lisääntyneet globaalisti yli 20%.


3. Joissain maissa on valittu kohderyhmä, joka nostetaan kepinnokkaan koronan levittämisestä. Intiassa hallitus (ja jotkin johtavat mediatahot) syyttää, suhteettomasti ja kylmän laskelmoivasti, muslimeja Koronan leviämisestä, väittäen jopa 60% uusista tartunnoista johtuvan muslimien kokoontumisesta (testauskäytännöt ja niiden laajuus tekevät luvusta jokseenkin epävarman).


Intiassa on jo pidempään pyritty riisumaan intialaisilta muslimeilta Intian kansalaisuus. Valtion harjoittama viha on johtanut jo laajoihin väkivaltaisuuksiin maassa. Mutta useat Hindu-järjestöt ovat osoittaneet mieltään muslimeiden puolesta, ja halunneet estää intialaisten jakamisen uskonnon perusteella. Onneksi Intia on demokratia, joten toivoa on – uhkien ohella.


4. Monissa maissa on leikitelty ajatuksella, että voimakastahtoinen, jämpti, mieluiten mies, kriisijohtaja, ennen kaikkea suvereeni henkilö, johtaisi koronan vastaista työtä. Näin saataisiin nopeampia ja tehokkaampia tuloksia. Kansallisissa medioissa, jo valmiiksi autotitäärisissä maissa, onnistumisia on selitetty tällä ilmiöllä, kun oman maan tilaa (taudin levinneisyyttä) on verrattu lähidemokratioihin.


Ihmiset erehtyvät, jos he lainaavat autoritäärisyydelle kättä edes hetkeksi. Useampi tutkimus osoittaa, että saavutetusta vallasta ei hevillä luovuta. Ja monista "hätälaeista" on tullut myöhemmin normaalitilan lainsäädäntöä. Tätä on tapahtunut Yhdysvalloissa monen lainsäädännön osalta ja myös Ranskassa, presidentti Sarkozyn aikana, terrorismilainsäädännnön rajoittaessa kansalaisten perusvapauksia lopullisesti.


Suomessa Sanna Marinin hallitus on pitänyt kynsin ja hampain kiinni valtiosäännöstä ja demokratian toteutumista. Tätä osaa arvostaa parhaiten, kun katsoo mitä maailmalla tapahtuu.


Mitä sinä olet huomannut tai lukenut maailmassa viime aikoina tapahtuneen?


Hussein al-Taee
@rauhantaee Twitter
Rauhantaee Facebook
@rauhantaee Instagram
Hussein al-Taee on ehdolla vuoden 2019 eduskuntavaaleissa SDP:n ehdokkaana